Produkty
Detské izby Dekorácie do bytu Detské hračky Starostlivosť o dieťa Detské oblečenie Oblečenie pre rodičov Detská elektronika Dopravné prostriedky Kočíky Nosiče Autosedačky Stoličky, lehátka Postieľky Tašky pre deti Bezpečnosť dieťaťa Akciové produkty
Tipy pre Vás
Rady pre mamičky
Začíname s príkrmami
Detský jedálniček
Jedálniček detí od 1 roka
Mlieko a mliečne výrobky
Partneri
 
 
Internetové obchody | TOPSHOPPING.sk
 
 

Jedálníček detí od 1 roka

Raňajky:
Pečivo, príležitostne tvarohový - jablkový závin, vianočka alebo
iné sladké pečivo
Na chlieb:
• maslo obyčajné alebo rastlinné
• nátierka: rybacia, vajíčková, syrová,
strukovinová, zeleninová
• obložený zeleninou, pažítka
• syr, lekvár - ideálne domáci bez farbív,
deťom bez predispozície aj med, hydinová
málo slaná šunka
Mliečne výrobky:
• jogurt - nie výlučne smotanový, ale taktiež nie
nízkotučný - malé deti potrebujú plnotučné
mliečko, pretože tuk je nevyhnutný pre vývoj
nervovej sústavy
• občas tvarohový krém s ovocím - podľa
možností hľadať výrobky bez konzervačných
látok a prídavkov cukru či umelých farbív
Piť: čaj, vodou riedený 100 % džús, mlieko, neskôr biela káva,
acidofilné mlieko



Desiata:
Ovocie - strúhané, pokrájané na kocky, pyré, miešané
- niektoré majú radi strúhané jablko s nastrúhanou
mrkvou, pokvapkané trochu citrónom s trochou
olivového alebo bežného oleja
Alebo podobne ako raňajky.



Obed:
Polievka - zeleninová, strukovinová, mäsový vývar
- na zahustenie možno do polievky pridať pred
dovarením za lyžicu ryžových, pohánkových alebo
iných vločiek, instantnú kukuričnú biokašu, ako
zdroj obilnín bezvaječné cestoviny - písmenká alebo
zvieratká...
Hlavné jedlo:
• rôzne bezvaječné cestoviny, ryža, pohánka,
zemiaky
• mäsité jedlo
• mäsovo - zeleninové
• mäsovo - strukovinové
• zapekaná zelenina
• zeleninové šaláty, občas kompót
• zemiakové pokrmy na sladko či slano-zemiakové
knedle s ovocím, šúľance
• občas sladké múčne jedlo - žemľovka,
dukátové buchty
• rizoto


Olovrant:

• kaša - kukuričná, ovsená
• teplé jedlo podobné ako obed, menšia porcia
• studené - podobne ako raňajky
• ovocie, zelenina, mliečny výrobok



Večera:
podobne ako olovrant. Jedlo by malo byt ľahko stráviteľné.

Vždy varíme vo vode, ktorá je vhodná pre dojčatá, opatrne pri vlastnom zdroji vody. Koreniť deťom stále nie je vhodné, používame bylinky ako bazalka, pažítka, majorán, z korenia len rascu, fenyklové semiačka - skvelé do varených zemiakov či duseného mäsa. Príliš aromatické a orientálne korenie ani karí je pre deti absolútne nevhodné. Nepoužívame čierne mleté korenie, mletú papriku, chilli, sojovú omáčku, opatrne s horčicou, majonézou, kečupu rovnako menej, kvôli vysokému obsahu cukru. Čím neskôr naučíme naše deti na rôzne ochucovadlá, tým neskôr nás bude trápiť ochorenie tohto tisícročia týkajúce sa, bohužiaľ, čoraz viac aj detí - obezita. Snáď netreba zvlášť varovať pred konzumáciou tzv. fast foodov a hranoliek s megadávkami majonézy, prepáleného oleja či kečupu. Kým môžeme mať vplyv na to, čo naše deti jedia, teda minimálne do času, pokiaľ sa stravujú doma, nech je ich strava plnohodnotná a výživná, aby im dávala dobrý základ pre zdravý vývoj imunitného, nervového, tráviaceho, srdcovo-cievneho, vylučovacieho i pohybového systému.


Denný príjem tekutín by mal byť okolo 100 ml / kg hmotnosti. Dieťa stále potrebuje vypiť približne 500 ml mlieka, teda ráno a pred spaním, prípadne aj cez deň ešte jedenkrát. Mlieko nie je nápoj, ale potravina, preto nie je vhodné ako náhrada za iné tekutiny, najmä nesladené čaje či čistú vodu. Klasické kravské mlieko z obchodu je vhodné zavádzať do stravy až potom, keď dieťa papá dostatok tuhej stravy, prijíma dostatok železa a vitamínov, väčšinou teda až po 12. mesiaci. Odtučnené mlieka či mliečne výrobky so zníženým obsahom tuku nie sú vhodné pre deti mladšie ako 2 roky, ideálne až do 3. roku života. Strava nech je pestrá, čerstvá, hodnotná. V tomto období zavádzame ryby, sladkovodné i morské, ostatné dary mora ešte vynechávame, strukoviny – cícer, šošovicu, a ďalšie, ideálne aj ako studené nátierky či prívarky. Nezabúdajme, že dieťa nie je malý dospelý a že nemusí stihnúť ochutnať všetko za 1 alebo 2 roky svojho života. Predídeme často zbytočným komplikáciám ako sú bolesti bruška pri nedostatočnom strávení, zápcha alebo hnačka, precitlivelosti na niektoré potraviny, ťažkému zaspávaniu, odmietaniu zdravých potravín či dokonca nechutenstvu, zvýšenej chorobnosti a s tým spojenými problémami a mnohým iným. Skúsme naučiť naše deti objaviť prirodzenú chuť potravín, ktoré sú nám dostupné a pre nás vhodné. Človek má jesť takmer všetko, ale, budem sa opakovať, nemusí to všetko stihnúť hneď v prvých mesiacoch či rôčikoch svojho života, keď je len na jeho začiatku a na mnohé je stále dosť času aj neskôr.

Želáme Vám dobrú chuť naše malé bábätká.

 

Detský jedálniček

To, ako začíname s príkrmami, máme za sebou. Pre pripomenutie - po 6. mesiaci kojené a po 4. mesiaci nekojené deti, keď vedia sedieť s oporou a prehĺtať menšie sústa, začíname jednozložkovým príkrmom ( varená alebo na pare pripravená mrkvička s trochou kojeneckej vody, v ktorej sa varila, prepasírovať cez sitko alebo inak rozmixovať na pyré ), zvyčajne namiesto obedňajšej alebo dopoludňajšej dávky mlieka. Na 3. – 4. deň pridáme k mrkve do vody zemiak. Za ďalšie 3 – 4 dni pridáme tretiu zeleninku ( petržlen, kaleráb, cukinu, baklažán, tekvicu, patizón ), potom ďalšiu a ďalšiu, čomu hovoríme stále zeleninové pyré. Keď ako – tak zvládne vaše dieťatko spapať toto, asi po mesiaci ( teda kojené deti po 7. mes., nekojené po ukončenom 5. mes.), skúsime ako desiatu namiesto mliečka pripraviť pyré ovocné ( krátko v kojeneckej vode podusené ošúpané odjadrené jablká ), opäť 3 – 4 dni rozostup medzi pridávaním ďalšieho druhu ovocia ( hruška, marhuľa, broskyňa, banán - nie citrusy, jahody, tropické ovocie ako mango, kiwi, figa... ). Rovnako v tomto mesiaci môžme k zeleninke na obed pridať kúsok mäsa - biele hydinové, králik. Neskôr samozrejme aj chudé kvalitné bravčové, hovädzie, teľacie. To už je mäsovo – zeleninový príkrm. Ryby do ukončenia prvého roka nedávame, po prvom roku môžme jedálniček spestriť sladkovodnými rybami ( kapor, pstruh, zubáč... )...Maminky, ale dôsledne pozor na kosti, ktoré ryby majú ! Mäso odhadujeme tak na 20g denná dávka, neskôr samozrejme viac, 40 – 60 g. Jedenkrát týždenne nahradíme porciu mäsa vareným žĺtkom ( bielok až do ukončenia prvého roka nedávame ! ). Čo sa mne osvedčilo, aby som si uľahčila denné varenie čerstvého obeda pre môjho drobca, plátky kuracích alebo morčacích pŕs, panenky alebo hocijaké mäso, ktoré som drobcovi chcela pripravovať, som si nakrájala na malé asi 4 – 5cm kúsky, osobitne každý zabalila do malého kúska igelit. sáčka a dala do mrazáku. ( Mala som to oddelene v plastovej priesvitnej miske, ktorá mi ostala po nejakej zelenine alebo ovocí, ako to v supermarketoch balia, veď to poznáte ). Potom som už len každý deň tesne pred varením obedíka vybrala jeden takýto malý kúsok mäska, ešte zmrazený hodila do kojeneckej vody v hrnci, nechala zovrieť, a k takémuto „zatiahnutému “ už trošku uvarenému mäsu pridala zemiačik, ďalšiu zeleninku, trošku rasce alebo feniklových semiačok alebo majoránu a nechala povariť. Taký malý kúsok mäsa sa uvarí pomerne rýchlo, zeleninka je tiež hotová za chvíľu. Vaječný žĺtok som po uvarení buď vmiešala do zemiakovej kašičky (samozrejme vymiešanú s mliečkom, aké dieťa pije, teda buď odstriekané materské alebo svoje umelé mliečko, stačí troška , namiesto masla trochu vody, v ktorej sa zemiaky varili aj s rascou).
Minimálne do konca 7. mesiaca nepodávame lepok. Ten je obsiahnutý v pšenici, ovse, jačmeni, teda cestoviny, múka, vločky, pečivo a všetky výrobky obsahujúce lepok. Ideálne sú ryža, kukurica, pohánka a múka ryžová, kukuričná... Vločky rovnako len ryžové, pohánkové, nie ovsené. Nie je potrebné pridávať do jedál škrob, zápražky či iné zahusťovanie, dá sa to aj bez nich. Ak už však musíte, tak škrob zemiakový či kukuričný, ale pokúste sa vydržať aspoň do toho 1 roka.
Po tomto období, po ukončenom 7. mesiaci je super ponúknuť z pečiva rožok – celozrný, nie biely, ten si nechajme na obdobia po hnačkových ochoreniach, keď je vhodné tráviaci systém zaťažovať postupne, vtedy je skutočne biele pečivo, samozrejme nie čerstvo z pekárne, vhodnejšie na pár dní. Ale z dlhodobého hľadiska skúsme naučiť deti na hodnotné celozrné pečivo. Stále ale dávame pozor na rôzne zrná, oriešky, jadrá, ktorými býva pečivo posypané. Nielen ako prevencia aspirácie, teda vdýchnutia zrniečka, ale aj preto, že orechy a pod. sú alergénmi. Ani mak či hrubozrnnú soľ !
Od 9. mesiaca môžeme ovocie na desiatu skombinovať s bielym probiotickým jogurtom, nesladeným, bez prídavku želatíny a škrobu. I na olovrant ponúkneme takýto variant, ak papalo dieťa na desiatu ovocie, na olovrant môžme ponúknuť jogurt a naopak. Alebo skombinovať. Takto sa postupne dostávame k nahradeniu čisto mliečnych dávok nemliečnou stravou. Samozrejme, ak si dieťa žiada aj po nemliečnom príkrme ešte svoje mliečko, netreba ho odmietať. Postupne mu bude nemliečny príkrm stačiť a dávku mlieka si zníži podľa svojej potreby. Takto napokon ostane mliečko len ráno, k raňajkám alebo ešte v posteli skoro ráno a druhá mliečna dávka večer na uspávanie, alebo po večeri.
Od 10. mesiaca do polievok a ostatných jedál ( mäsovo – zeleninových ) pridávame asi 1 čajovú lyžičku olivového oleja.
Strukoviny, kapustu, kel, brokolicu, karfiol - ružičky po ukončenom 9. mesiaci.
Dieťa v prvom polroku života priberá individuálne, ale priemerne 150 – 300g týždenne, v druhom polroku je prírastok asi polovičný.

ZHRNUTIE: V prvom roku DOJČAŤU NEPODÁVAŤ:


Lepok do ukončenia 7. mes. , ryby, paradajky, papriky, zeler, kyslú kapustu, ríbezle, egreše, citrusy, tropické ovocie, slané a korenené pokrmy, orientálne korenie, dochucovadlá ako horčica, kečup, sójová omáčka, sterilizované potraviny vrátane kukurice, hrášku, huby ani šampióny, údeniny, mäsové konzervy a paštéty, vaječný bielok, syry tučné, plesňové, tavené a tvrdé, smažené jedlá, hranolky, majonézy, zmrzlinu, šľahačku, tepelne upravené cukrárenské výrobky, kysnuté koláče, čierny a zelený čaj, limonády, sýtené nápoje, oriešky, orechy, semienka, mak, med, kakao, čokoládu, tvaroh, syntetické vitamíny ak si to zdravotný stav nevyžaduje.
Strava pre deti do 1 roka by mala byť prirodzená, pestrá, hodnotná, ľahko stráviteľná, denne čerstvá, viackrát nezohrievaná, neprisládzaná, nesolená. V druhom polroku stále zastáva mlieko dôležitú súčasť jedálnička, denná dávka až do skončenia 2. roka je 500 – 600 ml. Mlieko ale nie je nápoj, je potravina. Ak používate priemyselne pripravenú stravu, uprednostnite zloženie nesladené, obohatené o jód, z tuzemského ovocia a zeleniny.
Ak je vaše dieťatko alergické alebo je vo vašej rodine predispozícia = náchylnosť k alergiám či už potravinovým, respiračným či iným, dôsledne dojčite ako sa len dá, aspoň do roka, ale pokojne aj viac, zo stravy vylúčte všetky potenciálne alergizujúce potraviny, väčšina je spomenutá v odstavci „Zhrnutie“ a sú podčiarknuté.

Po prvom roku dieťa papá takmer všetku rodinnú stravu, ak nie je príliš tučná, sladká, objemná, korenená a je šetrne pripravená ( nesmažená, nefritovaná ). Potenciálne alergizujúce potraviny (citrusy, med, oriešky, ryby, bielok...) zavádzame postupne, teda po malých porciách, vždy len jeden deň a počkať, či sa neobjaví precitlivenosť - prejavy alergie nie sú len vyrážky na koži, ale často aj zápchy či hnačka, dlhotrvajúci suchý kašeľ, únava, malátnosť, bolesti brucha...
V tomto období ( po prvom roku ) sú výborným zdrojom rastlinných bielkovín, tukov, vlákniny, vápnika i železa tofu a sójové výrobky, ale nie ako náhrada živočíšnych zdrojov.
Slivky, hrozno, kel, kapusta a nafukujúce potraviny sú rovnako skvelým obohatením jedálnička. okolo 2. roku pridávame mak, orechy, kakao, čokoládu – nie nevyhnutne !, morské ryby. Celkom vhodné je, čo sa týka sladkostí, skúsiť dieťa aj v tomto naučiť určitému režimu, resp. skúsiť ho naučiť od začiatku na to, že sladkosť je dovolená ako doplnok 1 – 2 x za deň, alebo len občas, nie ako náhrada niektorého chodu, teda nie pred jedlom, ale povedzme ako malá drobnosť k desiate či olovrantu. Pozor na sladké džúsy, aby neboli náhradou za čaj, vodu, ovocné či zeleninové šťavy. Určite nie je namieste výhovorka, ak je dieťa, ktoré vždy jedlo menej, dať mu radšej niečo sladké, čokoládové či vysmážané a pod. nehodnotné, len aby aspoň niečo akože zjedlo. Vôbec mu tým nepomôžeme, chuť do jedla mu to nenapraví, práve naopak. To, že je dieťa, ktoré vždy jedlo málo, ale aspoň pestro, teda trochu pečiva, mäsa, cestovín, príloh, zeleniny, ovocia, teda každá zložka potravy je aspoň ako – tak zastúpená, ale je chudé, podávanie čokolád nie je riešením. Možno nebude tak skoro obézne, ale nie je nikdy isté, že takáto strava ho nepovedie k obezite vo veku, keď bude mať menej pohybu, iné spaľovanie, alebo skrátka v staršom veku. Ani štíhlym ľuďom sa nevyhýbajú ochorenia vyplývajúce zo zvýšeného príjmu tukov a cukrov, cholesterol, triacylglyceridy, cukrovka, rednutie kostí pre nedostatok stavebných látok, alergie.....
Sladkosť poteší jazyk, ale to ostatné už veru nie. Skúsme nežiť pre to, aby sme jedli, ale jesť pre to, aby sme žili. Dá sa naučiť žiť a jesť zdravo a pritom chutne a s radosťou. Prajem Vám veľa radosti pri papaní s Vašimi ratolesťami.

Vaša mamina Simi