Produkty
Detské izby Dekorácie do bytu Detské hračky Starostlivosť o dieťa Detské oblečenie Oblečenie pre rodičov Detská elektronika Dopravné prostriedky Kočíky Nosiče Autosedačky Stoličky, lehátka Postieľky Tašky pre deti Bezpečnosť dieťaťa Akciové produkty
Tipy pre Vás
Rady pre mamičky
Začíname s príkrmami
Detský jedálniček
Jedálniček detí od 1 roka
Mlieko a mliečne výrobky
Partneri
 
 
Internetové obchody | TOPSHOPPING.sk
 
 

Mlieko a mliečne výrobky

Názory na potrebu pitia mlieka sa líšia, ale celkovo snáď prevláda idea, že deťom by sme ho určite odopierať nemali. Z mliečnych výrobkov získavame väčšinu celkovej potreby vápnika, hoci je samozrejme aj v iných potravinách, spomeňme napríklad len vajcia, rybacie mäso, niektorá zelenina, ale už nie v takej využiteľnej podobe. Smotana, teda to chutné, čo sa usadí, keď necháme mlieko nejaký čas postáť, je úžasný mliečny tuk, teda nositeľ nielen vitamínov rozpustných v tukoch ( A, D, E, K ), ale pre deti dobrý zdroj energie, preto sa smotany určite nemusíme báť. Ak riešite dilemu, aké mlieko svojmu dieťatku dávať, či plnotučné, polo alebo nebodaj nízkotučné, či výrobky smotanové alebo hociaké iné, snáď odpoveď nájdeme. Deti majú väčšiu potrebu tuku ako dospelí, preto je určite pre ne vhodné mlieko plnotučné, s výnimkou detí obéznych, kde je lepšia voľba mliečko polotučné. Odstredené mlieko dieťa nezasýti, zaťaží ho množstvom bielkovín a ono si potom hľadá ešte niečo ďalšie, čím si energiu doplní. Teda podávaním nízkotučného mlieka nerobíme svojmu dieťaťu dobrú službu. Možno tiež riešite otázku, ktoré je vhodnejšie, to trvanlivé krabicové alebo sáčkové? Odpoveď nie je taká ťažká. Čím trvanlivejšie mlieko je, tým náročnejšou, resp. dlhšou úpravou muselo prejsť, a teda mnoho z toho hodnotného, čo pre nás malo, úpravou stratilo. Tepelné upravovanie zmení nielen pomer živín, vitamínov, ale veru aj samotnú chuť mliečka, čo niekedy vedie k otázkam typu - prečo musím piť mlieko, veď nemá žiadnu chuť, a tak mlieko ochutíme – poväčšine niečím sladkým ( granko, vanilkový cukor, atď. ), úplne zbytočne. Môžu naše deti takto vôbec poznať nejakú prirodzenú chuť? Odpoveďou na otázku, aké mlieko zvoliť je teda jednoznačne to s kratšou dobou trvanlivosti.   

Zakysané mliečne výrobky
( jogurt, kefír, acidofilné mlieko ) sú skvelým zdrojom užitočných baktérií , ktoré sa starajú o správnu flóru v hrubom čreve. Bránia pomnoženiu a usídleniu škodlivých baktérií, ktoré spôsobujú hnačky.
Prvým príkrmom z kravského mlieka je v 8 – 9. mesiaci jogurt. Samotné kravské mlieko a tvarohové dezerty a syry podávame až od 1. roku, u detí s predispozíciou k alergii je vhodné odložiť začiatok ešte o niečo neskôr. Čo sa týka tavených a plátkových syrov, niektorí odborníci odporúčajú pre vysoký obsah fosfátových solí nepodávať ich do 6. roku.
Tvrdé syry sú vhodné až od 3. rokov. Sú horšie stráviteľné a rovnako ako tavené majú vysoký obsah fosfátových solí, tukov a bielkovín. Pliesňové a zrejúce syry nie sú rovnako vhodné, navyše sú príliš slané, majú intenzívnu chuť aj vôňu.
Pre deti, u ktorých sa vyskytla alergia na bielkovinu kravského mlieka, a mlieko ako také muselo byť z jedálnička väčšinou úplne vylúčené, je riešením pitie umelých mliek s vysokým stupňom hydrolýzy ( Nutrilon Pepti a iné). Súčasne je možné nahradiť vápnik z mlieka potravinami ako vaječný žĺtok, strukoviny, morské ryby, ovsené vločky, neskôr semienka ľanu, mak, orechy, obilné klíčky. Klíčky sú nesmierne výživné, ale je treba si dávať pozor, aby boli dostatočne uvarené. Aj ovsené vločky musia byť pre deti minimálne jednu hodinu namočené v mlieku, jogurte alebo vo vode. Preliate horúcou vodou alebo mliekom zmäknú oveľa rýchlejšie. Batoľatám podávame vločky výhradne dobre prevarené. Deti vo veku 1 – 3 roky by mali denne vypiť 300 – 500 ml mlieka. Deti staršie ako 3 roky 400 – 700 ml.

Rozmýšľate, či ponúkať klasické maslo alebo rastlinný margarín? Určite nevyberajme tie s čo najnižším obsahom tuku! Aj maslo aj margarín obsahujú vitamíny rozpustné v tukoch. Maslo je ľahšie stráviteľné, je prírodný produkt, neobsahuje ale, na rozdiel od rastlinných margarínov esenciálne mastné kyseliny. Preto je vhodné používať ako maslo tak rastlinný tuk.

Vaša Simi